De taal is ons vaderland waaruit we nooit kunnen emigreren
Irina Grivnina
Ook in uw gemeente wonen ongetwijfeld mensen met een anderstalige achtergrond. Zij zijn hier als vluchteling of uit economische motieven gekomen. Om snel te kunnen meedoen in de Nederlandse samenleving moeten ze inburgeren. Pas als ze de taal machtig zijn kunnen ze werken, vrijwilligerswerk doen en gesprekken voeren met de onderwijzers op de school van hun kinderen. Dus zijn er in uw gemeente mensen die moeten inburgeren? En denkt u dat deze mensen gebaat zijn met een gerichte aanpak? Waarbij veiligheid, plezier en maatwerk centraal staan? Denk dan eens aan de Taalplaats. Wonen in uw gemeente mensen die zijn ingeburgerd op het niveau A1 of A2 of misschien zelfs op een hoger niveau, en is er behoefte aan de volgende stap? Namelijk de stap naar het écht participeren in onze samenleving? Ook dan is de Taalplaats uw partner.
Voor inburgeraars
De Taalplaats geeft inburgeringslessen, individueel of in kleine groepjes, op locatie of in onze eigen trainingsruimte in hartje Utrecht. De lessen draaien niet alleen om een snelle beheersing van de Nederlandse taal, maar ook om het leren kennen van de Nederlandse cultuur. Hoe gaat men hier om met afspraken? Wat wordt van je verwacht als je werkt in Nederland? Hoe is de rolverdeling tussen man en vrouw?
Doel is de cursisten voor te bereiden op het inburgeringsexamen. Omdat de Taalplaats beschikt over het keurmerk Blik op Werk kunnen de inburgeraars voor dit traject een lening aanvragen bij DUO.
¨Na een paar maanden les bij Moniek durf ik meer te praten en naar buiten te gaan.¨
Juliet, training niveauverhoging gemeentelijke sociale dienst
Voor werkzoekenden
De Taalplaats geeft trainingen op het gebied van het vinden van (vrijwilligers-)werk speciaal voor mensen met een niet-Nederlandse achtergrond. Hoe zoek je werk? Hoe presenteer je jezelf? Wat zijn je competenties? Hoe maak je een cv? Behalve inburgering en taal is de Taalplaats ook gespecialiseerd in coaching en begeleiding. Dat kan zijn op het gebied van loopbaan, maar ook op persoonlijke ontwikkeling en empowerment.
Over de Taaleis
Voor mensen die een bijstandsuitkering aanvragen geldt sinds 1 januari 2016 een zogenoemde Taaleis. Dit houdt in dat deze mensen minimaal de taal moeten beheersen vanaf niveau 1F.
De Taalplaats kan gemeenten helpen bij het afnemen van de bijbehorende taaltoets. Dat kan individueel of in groepjes gebeuren. Blijkt iemand niet aan de minimale Taaleis te voldoen, dan kan de Taalplaats hem of haar helpen wél op het vereiste niveau te komen.